Sari la conținut
Ce este un procesor (CPU)?

Ce este un procesor (CPU)?

on

Ce este un procesor (CPU)?

 Un procesor/CPU este inima oricarui dispozitiv care executa instructiunile diferitelor programe. Citiți articolul pentru a afla ce este, cum functioneaza si cum sa il alegeti.

CPU este un acronim care inseamna „central processing unit”, adica unitate centrala de procesare. Este, de asemenea, cunoscut sub termenul mai comun de „procesor” sau „microprocesor” si este una dintre componentele principale ale hardware-ului unui computer. Este un circuit integrat, adica un circuit electronic care contine mii de componente electronice miniaturizate in interior. Exista diferiti producatori de procesoare, dar cei mai cunoscuti sunt cu siguranta Intel si AMD.

Procesorul, reprezinta inima operationala a fiecarui computer, motorul care coordoneaza activitatea unitatilor de procesare, a placilor de sunet si video, a placilor de retea si asa mai departe. Aceasta componenta centrala executa instructiunile diferitelor programe si sta la baza functionarii intregii masini. Este ceea ce va permite sa efectuati toate calculele, sa gestionat
i transferul de date prin memorii si discuri si sa activati sau sa dezactivati componentele masinii.

 

Dar cum functioneaza CPU-ul PC-ului? Procesorul este capabil sa proceseze datele primite și sa ofere un raspuns de ieșire. Functionarea sa este impartita in 4 faze.

Fetching -  CPU obtine din memoria centrala toate datele necesare pentru a efectua operația. Acestea sunt apoi copiate intr-o memorie interna a procesorului, in cache, astfel incat sa le puteti accesa mai repede atunci cand aveti nevoie de ele.

Decoding -  procesorul determina ce operatiune trebuie sa efectueze în „decodare”. Toate datele din memorie sunt traduse in limbaj binar, astfel încat sa poata fi intelese de CPU.

Executing - odata stabilita ordinea de executie a diferitelor operatiuni, urmeaza faza de colectare a tuturor datelor si prelucrarea acestora prin operatii matematice complexe pentru a returna raspunsul.

Write back - rezultatul este copiat in memorie si se  trece la urmatoarea comanda.

Cum sa alegi CPU

Pentru a identifica cele mai bune procesoare, este necesar sa luati ca referinta frecventa, o valoare exprimata în Hz care indica viteza cu care CPU efectueaza ciclul celor 4 faze descrise mai sus. Cu cat frecventa este mai mare, cu atat va fi mai mare viteza procesorului. Acest semnal electric este generat intern in computer si este alcatuit din impulsuri foarte rapide care se repeta de nenumarate ori pe secunda.

In funcție de dispozitiv, aceasta valoare variaza de la 3 sau 4 GHz per nucleu pentru un desktop sau laptop la o valoare cuprinsa între 1 și 2 GHz pentru smartphone-uri și unele tablete. Aceste informatii sunt prezente in foaia tehnica a placii de baza a dispozitivului. Cu toate acestea, astazi producatorii au incetat sa produca procesoare cu frecvente inalte si au inceput sa se concentreze asupra numarului de instructiuni pe ciclu. Astazi, viteza de 4 GHz este rar depasita, deoarece la aceste frecvente CPU - ul tinde sa încalzeasca prea mult dispozitivul și sistemele normale de racire nu ar mai face fata.

Prin urmare, nu a mai fost posibil sa se continue cresterea vitezei din cauza unei serii de probleme legate de cresterea consumului de energie și supraincalzirea procesorului. Pentru a gasi cel mai bun procesor, trebuie sa luati in considerare si frecventa (care depinde de numărul de nuclee prezente, de consumul curent estimat, de consumul estimat de energie si de temperatura de lucru).

    Lasă-ți gândul aici

    Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

    Related Posts

    Drawer Title

    This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

    produse similare