Sari la conținut
Cum alegi un procesor (CPU) corect?

Cum alegi un procesor (CPU) corect?

on

Inima PC-ului, cea mai importanta componenta a unui bild. Este important sa alegi cel mai bun model care va rula rapid aplicațiile si jocurile tale preferate. 

Ce trebui sa știi înainte de a face achiziția?

Bugetul 

La fel ca orice componentă sau produs pe care doriți să îl cumpărați, bugetul este cel mai important lucru, este elementul care vă ghidează dezvoltarea ulterioară.

Întrebarea pe care și-o pun de obicei mulți oameni este, la ce vreau să folosesc acest computer și apoi aleg procesorul.

Am venit cu o altă opțiune care mi se pare mai simplă, și anume să iau în considerare cât de repede doriți să efectuați această operație pe un computer. Pentru acei oameni, cea mai importantă decizie are legătură cu placa grafică. Legat de procesor, se poate realiza cam aceleași task-uri și cu unul de 300 de RON, și cu unul de 2000 de RON. Singura diferență e că cel de 2000 de Lei le va face mult mai rapid.

 AMD sau Intel

O altă întrebare pe care trebuie să o puneți atunci când cumpărați un nou procesor: ar trebui să aleg AMD sau Intel?

Dacă faceți upgrade și știți că aveți componente destul de noi, atunci această întrebare este irelevantă. Placa de bază determină această actualizare, deci dacă aveți o placă de bază pe una dintre platforme și știți că va fi suficient pentru următorii 2 ani, atunci veți alege un procesor compatibil.

Cu toate acestea, dacă puteți construi sistemul de la zero, situația este diferită. Cu toate acestea, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la alegerea greșită pe platformă, deoarece alegerea depinde de ceea ce am spus mai sus: buget. Aproape orice procesor AMD poate fi achiziționat pentru mai puțin de 1.000 USD, iar Intel are, de asemenea, un procesor de 1.000 USD pe piață. Un astfel de procesor valorează 1.000 de euro? Probabil că da, dacă ai nevoie de el. Puțini oameni ar alege acel procesor. Știau că, pe lângă acesta, placa de bază și memoria ar costa încă 1.000 de euro pentru a beneficia pe deplin de performanțele sale. Cu toate acestea, marea majoritate a utilizatorilor nu vor folosi un astfel de procesor, astfel încât utilizatorii obișnuiți ar trebui să apeleze la soluții mai accesibile.

Socket-ul

După ce ați decis platforma, pe baza bugetului dvs., este timpul să luați în considerare socket-urile. AMD are în prezent două sau trei prize. AM3 + oferă o compatibilitate ridicată cu procesoarele de generație mai veche precum AM3, FM2 și AM1. Aceste două sunt potrivite pentru sisteme mai ieftine, FM2 este un sistem cu grafică integrată și performanță medie, în timp ce AM1 este potrivit pentru sisteme cu adevărat ieftine, iar dimensiunea este foarte mică, foarte potrivită pentru navigarea în rețea și multimedia.

Intel, pe de altă parte lucrează acum pe LGA 1150, un socket care este activ de 1 an, nu mai mult, și care chiar dacă primește un refresh al procesoarelor în acest an, e posibil ca anul viitor să fie din nou schimbat, pentru compatibilitate spun ei. Mai există versiunea LGA 2011, care va fi înlocuită cu LGA 2013, și pentru care se găsesc acele procesoare de top (şi scumpe menţionate anterior).

 

Număr nuclee 

Probabil nu este atât de important precum ai crede. Procesoarele AMD au un număr de nuclee de la 2 la 8 în prezent.

Intel lucrează cu 2 sau 4 nuclee și cu HyperThreading, care este destul de eficient și crează încă 2 sau 4 fire de execuție virtuale. Cu cât mai multe nuclee ai, cu atât mai rapid vor fi executate procesele respective.

Atenție însă, majoritatea programelor actuale încă nu știu să lucreze cu mai multe de 2 sau 4 nuclee. Doar programele de editare video, foto, și cele de randare 3D știu să folosească efectiv 4 sau mai multe nuclee fizice. Dacă ești în acest domeniu, probabil că ai nevoie de acestea, dacă nu, atunci e suficient să te limitezi la 4

 

Viteza procesorului

Cândva viteza era singurul și cel mai important element al unui procesor. Și acum contează, însă nu chiar atât de mult.

Viteza este măsurată în GHz în prezent și evidențiază tot cât de repede procesează un cip informația. Este vorba de câte miliarde de ”pulsuri” pe secundă are un procesor. Dacă acesta are 2 GHz, atunci poate efectua 2 miliarde de ”pulsuri” pe secundă și tot așa. Viteza este importantă desigur, însă în coroborare cu numarul de nuclee şi fire de execuţie, dar şi cu arhitectura fiecărei platforme

. De exemplu, un procesor cu 2 nuclee și frecvență de 3 GHz poati fi mai slab decât un procesor cu 4 nuclee și 2.2 GHz. 6 miliarde de pulsuri pe secundă versus 8.8 miliarde. Însă în acelaşi timp multe aplicaţii nu vor fi capabile să uzilizeze corect cele 4 nuclee.

Aşadar, dacă vrei să ştii cât de rapid este un procesor, va trebui sa apelezi la benchmark-uri, teste standardizate menite să clasifice componentele unui PC în funcţie de performanţe.

Cache

Memoria cache este și ea importantă. Din păcate alegerea ei nu se poate face separat de restul elementelor. Asta înseamnă că, cu cât mai rapid și mai scump este un procesor, cu atât mai multă memorie cache va deține. Există trei tipuri de memorie cache, L1, L2 și L3. L1 este cea mai apropiată și mai rapidă de procesor. L2 este mai puțin rapidă, și la fel și respectiv L3, care raportează către L2. În general, cu cât mai multă memorie este în acestea cu atât mai rapid este un procesor, iar dimensiunea ei crește exponențial cu numărul de nuclee și desigur, cu prețul procesorului.

Procesul de manufacturare

Tehnologia de manufacturare se referă la dimensiunea tranzistorilor existenți pe procesor.

Un proces de producție de 32 nm implică folosirea tranzistorilor cu o astfel de dimensiune. Cu cât mai mică este această cifră, cu atât mai nou este acest procesor. Și aici, tehnologia de producție este legată de platforma aleasă, cel puțin în cazul lui Intel. Este de asemenea legată și de temperatura procesorului. Un procesor produs la 32 nm va fi implicit mai fierbinte ca unul produs la 22 nm.

Pentru cei care gustă overclocking-ul, probabil procesorul de 22 nm ar părea mai interesant. Nu trebuie să vă faceți griji în această privință, după cum am spus, acest element e legat de placa de bază și de socket-ul ales.

Overclocking

Dacă sunteți dispuși să intrați pe acest tărâm vă anunț de pe acum, nu e chiar atât de simplu precum pare.

Aveți nevoie de ceva cunoștințe tehnice și trebuie să înțelegeți cum funcționează electronica și microprocesoarele. Procesoarele se împart în două categorii, cele care pot fi overclockate și cele care nu pot. De obicei, vârfurile de gamă sunt cele care pot fi overclockate.

AMD notează aceste procesoare cu mențiunea ”Unlocked” iar Intel pune un ”K” în coada denumirii acestora, 4770K de exemplu. Restul, sunt blocate din fabrică să nu depășească frecvența lor nativă.

Cooler-ul

Chiar dacă majoritatea procesoarelor, bine, cele care vin la cutie, vin și cu un cooler în pachet, vă recomand să achiziționați unul separat. Nu spunem că acel cooler nu ar fi bun, este gândit pentru procesorul respectiv și calculat să reziste destul de bine. Însă, achiziționarea unui cooler separat, de preferat unul de tip turn (”tower”) vă asigură că procesorul va funcționa în primul rând la temperaturi mult mai scăzute, fiind astfel mai ”relaxat” în executarea task-urilor și vă va asigura liniștea binemeritată, deoarece coolerele stock sutn destul de zgomotoase. Un sistem rece este un sistem fericit.

Concluzii

Bun, cam astea ar fi de zis aici. Sper că acest articol v-a fost util şi v-s ajutat să întelegeţi câteva dintre principalele elemente de care trebui să ţineţi cont atunci când alegeţi un procesor. Dacă aveţi nelămuriri sau întrebări, secţiunea de comentarii vă este deschisă.

  Lasă-ți gândul aici

  Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

  Related Posts

  Drawer Title

  This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

  produse similare