Dacă ne pasă cu adevărat de PC - ul nostru, va trebui să îi acordăm atenția pe care o merită...
O bună gestionare a cablurilor este ceva important pentru a face computerul să pară „curat” si pentru a optimiza spațiul folosit în interiorul carcasei. este destul evident că un bun management al cablurilor ne-ar putea îmbunătăți și temperaturile!
Sfaturile pe care le vom oferi în continuare sunt destul de simplu de urmat și vă vor ajuta să vă gestionați cablurile în mod eficient!
7 Staturi:
Sfatul 1: Alegeți carcasa potrivită.
Alegerea unei carcase potrivite ne face gestionarea cablurilor mult mai ușoară. Există multe vatiante pentru o carcasa potrivită ATX chiar și sub prețul de 200 RON dar există caracteristici specifice pe care vă recomandăm să le căutați. Un exemplu bun ar trebui să aibă următoarele caracteristici:
- Un capac PSU care ne va permite să ascundem majoritatea cablurilor sursei noastre de alimentare.
- Spații pentru trecerea cablurilor (care sa aibă capace din cauciuc) prin spatele carcasei.
Datorita spațiilor spre spatele carcasei, ne va permite sa trecem cablurile curat si usor, iar capacul PSU ne va ajuta sa ascundem majoritatea cablurilor în exces.
O mare parte din case-uri, în special în zilele noastre, au fost concepute pentru a obține un bun cable management așa că nu este nevoie să te complici pre mult să cauți o carcasă care să aibă toate aceste caracteristici, deoarece majoritatea le au.
Sfatul 2: Folosiți o sursă de alimentare modulară.
Dacă nu aveți încă o sursă de alimentare pentru PC, atunci cumpărarea uneia modulare sau semi-modulare ar putea fi o alegere potrivită. O sursă de alimentare modulară va avea toate cablurile detașabile, astfel încât să putem conecta doar cablurile necesare build-ului noastru, economisind spațiu. O sursă de alimentare semimodulară, în schimb, va avea ca PSU modulară toate cablurile detașabile, cu excepția cablurilor necesare și de care nu ne putem lipsi de ele.
Sfatul 3: Folosiți fașete reutilizabile șoricei/coliere.
Împreună cu o sursă de alimentare modulară și o carcasă bună, fașetele reutilizabile ar putea ajuta foarte mult la gestionarea cablurilor.
Sfatul 4: Să aveți un plan.
Un lucru foarte important, chiar înainte de a începe, este bine să te gândești cum să treci toate cablurile, care înainte și care după.
Dacă lucrezi la un computer ce a fost deja asamblat, uneori va fi mai ușor să-l demontezi și să o iei de la capăt. Luăm toate cablurile de care avem nevoie și le lăsăm deoparte pe cele inutile.
Dacă avem o sursă de alimentare nemodulară, putem lega toate cablurile de care nu avem nevoie cu coliere și le putem ascunde în capacul PSU al carcasei noastre.
Sfatul 5: Rotirea ventilatoarelor în poziția corectă.
Un lucru mic pe care îl uităm adesea dar care ne poate ajuta la o bună gestionare și optimizare a cablurilor este rotirea ventilatoarelor, în cazul nostru până la cel mai apropiat punct de conectare (în acest caz).
Sfatul 6: Evitați blocarea ventilatoarelor, radiatoarelor și a altor dispozitive de răcire.
La trecerea firelor, ar fi indicat să nu obstrucționăm ventilatoarele, radiatoarele sau în general orice dispozitiv de răcire. Deoarece acest lucru ar putea afecta negativ temperaturile noastre sau chiar durata de viață a cablurilor.
Sfatul 7: Să nu uităm de spatele carcasei.
După ce facem toate conexiunile, înainte de a ne porni computerul ar trebui să ne facem ceva timp pentru a organiza cablurile și în spatele carcasei noastre, poate nimeni nu va observa cable management-ului din spate, dar acest lucru va ajuta semnificativ la diverse întreținere și chiar în cazul actualizărilor de componente.
Cu un bun cable management, computerul nostru ne va multumi si vom avea un sistem mult mai curat si mai rece!
Concluzii
Bun, cam astea ar fi de zis aici. Sper că acest articol v-a fost util şi v-s ajutat să întelegeţi câteva dintre principalele elemente de care trebui să ţineţi cont atunci când începeti un cable management. Dacă aveţi nelămuriri sau întrebări, secţiunea de comentarii vă este deschisă.